Az ország és a lakosság - Földrajz, főbb tájegységek (3)

Földrajz, főbb tájegységek

Központi fekvése Európában úgyis, mint külföldiek felé megnyilvánuló vendégszeretete Magyarországot bármely közép-európai körutazás ideális kiindulópontjává teszi. Az ország európai, de egyben karakteresen magyar, a történelem és a jelenkor elegyét alkotva. A magyar hagyományait, kultúráját és művészetét büszkén ápoló ország egyúttal fogékony a külvilágból érkező újra is.

A kis, tengerpart nélküli országot, melyet hét szomszédja fogja közre, eredetileg magyarok, egy nomád lovas nép lakta. Végül aztán a kereszténység felvételekor 1000-ben vezetőjüket, Istvánt országuk első királyává koronázták. Azóta Magyarországot számos dinasztia uralta, a törököktől a kommunizmusig, s ma számos egyedi hangulatú kis-, és nagyváros, rom viseli nyomát az ország zűrzavaros történelmének, építészeti stílusok gazdag mozaikjával és hegytetőkön őrködő ódon erősségekkel. A sem szláv, sem germán eredetű magyarok a formát és udvariasságot szem előt tartják, visszahúzódóak, és igen büszkék ősi nemzetükre és kozmopolita fővárosukra, Budapestre.

A város kultúrát, megdöbbentő szépséget és bájt áraszt magából; látogatóit rabul ejtő vonzásával köti magához. A fővároson kívül a puszták, lankás dombok, folyók, tavak és szőlőkertek nyújtanak a látogatónak sok kedves órát. Eger barokk városa és finom borai, a Dunakanyar történelmi folyóparti falvai, tiszteletet parancsoló erősségei, várai, palotái, az üdülők által övezett Balaton, Hévíz vulkanikus gyógyvize csak néhány ékessége a országnak, mely felfedezésre vár.

Az országban 3200 település található; a népsűrűség négyzetkilométerenként 110 fő. Csaknem 5 millió magyar él az országhatárokon kívül, köszönhetően nagyrészt a Trianoni Szerződésnek, a Második Világháborúnak és 1956-nak. Becslések szerint 1.65 millió magyar él Erdélyben (jelenleg Románia), ők alkotják a legnagyobb etnikai kisebbséget Európában. További 600 000 magyar él Szlovákiában, 350 000 Szerbiában, 180 000 Ukrajnában és 35 000 Ausztriában. Magyar emigránsok az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Izraelben további fél milliót főt számlálnak.